Poques ordres de protecció

Catalunya és la segona comunitat autònoma on menys ordres de protecció han concedit els jutges a les víctimes de violència masclista. Ara mateix s’autoritza un 39 per cent de les que es demanen, 18 punts per sota de la mitjana espanyola.

Segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial, aquest tercer trimestre 4.800 dones han presentat denuncia per casos de violència masclista a Catalunya.

Entre juliol i setembre d'aquest any, els jutges catalans han dictat 650 ordres de protecció, una tercera part de les demanades. Fins ara Catalunya era la Comunitat Autònoma on menys se'n concedien.

Des de fa un any ha anat creixent, però encara està lluny de la mitjana de l'Estat, on se'n concedeixen 6 de cada 10 de les que es demanen.

Un dels problemes que esgrimeixen els jutges és que les denúncies que reben són massa genèriques com per limitar la llibertat del denunciat. Darrerament els Mossos s'han compromès a enviar informes més detallats.

Han posat en marxa "un qüestionari d'avaluació de risc", segons explica el director d' Administració de Seguretat de la Generalitat, Jordi Jardí.

Es tracta d'un instrument que "permetrà als jutges, amb una senzilla enquesta, valorar el risc per decretar si cal una ordre de protecció".

Jardí assegura que "la Direcció General de la Policia ha entés les deficiències que els jutges havien detectat i les estan sol·lucionant".

Els advocats es queixen que falta formació i sensibilització a tots els àmbits. La diputada de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona, Mercè Claramunt, apunta que "un 40 per cent de les denúncies s'arxiva" i "que només un terç de les que arriben a judici acaben en condemna".

Explica que això, "i el fet que només una de cada tres víctimes tingui una ordre de protecció, acaba sent una mica dissuassòri", i fa que moltes dones desisteixin de denunciar o de continuar amb el procès.

"Els expliquem que hauran de ser fortes", diu Claramunt, i que "el procès pot ser llarg". I és que un altre dels factors que tira enrere les dones, segons Claramunt, és el temps que triga el cas a jutjar-se. A Barcelona un judici ràpid pot trigar entre 8 i 10 mesos a celebrar-se.

Claramunt també opina que una de les coses que podria ajudar a incrementar les ordres de protecció és el fet que les dones tinguin "assistència d'un advocat quan van a denunciar", perquè això ajudaria a "millorar el detall i la qualitat de les denúncies", perquè els instructors puguin avaluar el risc de les víctimes.

Fuente: Cadenaser.com